Smink

Foundation använder man för att det ska se ut som att man har en yngre, finare och jämnare hy. En foundation ska matcha sin egen hudfärg så att det ser naturligt ut. Det är en stor skillnad på foundation och brunkräm. En för mörk foundation gör att man ser äldre ut och det vanligaste felet när man sminkar sig är att lägga en för mörk make up.

Sminktips för foundation:
När man provar ut en foundation ska man dutta in den på sin haklinje och om den inte syns då är det en bra foundation. Om det skiljer sig något kan man försöka hitta den som är stämmer bättre med sin egen halshudfärg. Börja med att smörja in ansiktet med en bra fuktkräm, massera sedan in foundationen med en makeup svamp eller med en pensel. Penseln suger inte åt sig så mycket kräm som svampen så. Tänk på att göra mjuka övergångar in i hårlinje och runt haklinjen ner på halsen så att det inte se ut som en mask, men om man tar för mycket make up på så kan det se ut som att huden är spacklad.


Concealer använder man för att ge huden en jämn framtoning. Vissa foundations är lätt genomskinliga och täcker inte tillräckligt på vissa ställen. Concealern är mer kompakt och sitter därför bättre. Den döljer orenheter, mörka ringar under ögonen eller rödhet kring näsan mm. Man kan behöva olika färger på concealern i ansiktet eftersom man kan ha olika skiftningar där. Mörka ringar under ögonen är lätt lila pga att de mörka består av gamla blodplättar. Många concealers är lite lätt rosa i tonen och på de mörka ringarna kan det att se grått ut. En gulaktig concealer tar bort ringarna bättre.

Sminktips för concealern:

Lägg på concealern efter foundationen på dom ställerna där den inte täckte tillräckligt. Där låter man den sitta någon sekund och sedan duttar man ut kanterna och får en jämnare yta.


Puder
 använder man för att få en matt yta, den döljer blankhet i hyn och är en bra bas att lägga en make up på. Om man har foundation eller/och concealer så stoppar pudret make upen att fastna på concealerfläckar eller rinner iväg på foundationen. Ett puder är inte meningen att den ska ge färg till ansiktet utan den ska matcha ens egna hudfärg. För ett så naturligt resultat som möjligt så ska man välja ett transparent puder. Många transparenta puder ser vita ut i burken men ger bara en matt yta och gör inte så att hyn ser ljusare ut men om man har en varm hudton kan det vara finare att använda ett transparent puder som ser hudfärgat ut i burken. 

Sminktips för puder:
Borsta på pudret med borste i cirkelformade rörelser för ett så jämt resultat som möjligt. Om man tycker att din ögonskugga rasar för mycket när man applicerar den kan man lägga ett tjockare lager löst puder på kindbenen och under ögonen. När man har målat klart ögonen borstar man bort pudret och den rasade skuggan hänger med på samma gång.


Ögonskugga
kan man lägga på många olika sätt. Det enda viktiga är att försöka få båda ögonen att se likadana ut. En highlight är en ljusskugga som används för att öppna ögat och för att lyfta det. En skugga är en färg som ger djup i ögonen och formar dom. Kombinationen gör så att ögat får sin karaktär.

Sminktips för ögonskugga:

Du ska inte måla på en massa färg utan jobba försiktig in skuggorna med en pensel eller aplikator. Tänk på att alltid lätt skaka bort det som blir över från skuggan på penseln. Om det är en lösskugga kan det vara bra att trycka på skuggan så att den sätter sig på rätt plats. Jag själv brukar lägga en svart ögonskugga från Body Shop som en tjockare mörk linje på halva ögongloben, det gör jag för att få fransarna att se mer intenvisa ut. Knepet med att den lägger sig som en eyeliner och inte faller ner är att jag blöter penseln i vatten innan jag applicerar ögonskuggan.


Eyeliner, kajal och skugga använder man för att markera och forma ögonen. Den gör att det ser ut som att man har fylligare ögonfransar och man kan forma ögonen så att det ser ut att man har större, mindre eller en helt annan form på ögonen än man egentligen har.

Sminktips för eyeliner och kajal:
Att måla eyeliner kan vara svårt . Man ska stå framför en spegel med bra ljus, dra ögonlocket rakt ut så att ögonfransraden blir så rak som möjligt. Om man är högerhänt målar man höger öga från ytterkant till innerkant och tvärtom. Man ska lägga eyelinern nära och helst i ögonfranskanten så att det inte blir något glapp. Man ska ha en så tunn linje som möjligt och en lite tjockare linje vid ögonvrån. En kajal lägger man på samma sätt som en eyeliner. Kajalen ger ett mjukare intryck och man kan även ha den under ögat. Man ska tänka på samma sätt som med eyelinern, ha den tjockaste linjen vid ögonvrån och helst måla precis vid franskanten. En vit eller beige kajal kan man lägga för att det ska se ut som att man har ett större öga.


Mascaran är den delen av sminket som är viktigast, har man haft på allt smink förutom mascara kan man se riktigt konstig ut. Det finns olika sorter att köpa beroende på vad man vill ha för fransar.  

Sminktips för mascara:
Torka helst av gammal maskara från maskara borsten för då klumpar inte mascaran sig så lätt. Sätt borsten så nära fransroten som det går och zick-zacka långsamt ut uppåt med fransarna. Då får man mest maskara längst in på fransen och det får den att se lång och fyllig ut. På sommaren är det bättre att färga ögonfransarna eftersom att solen kan göra så att mascaran förstör fransarna. Det som är bra mer om man färgar dom är man kan se ut att ha fina fransar även fast man har badat eller solat.


Rouge lägger man för att se rosig och pigg ut. Det kan få ansiktet att se ut som att det är smalare, längre eller kortare.

Sminktips för rouge:
Jag tycker att det bästa sättet att lägga rougen bra är att testa sig fram på olika sätt en dag då man bara ska vara hemma. Man kan testa att ha den både över, under eller på kindbenet och se vad som passar en bäst och vad man känner sig nöjd i.


Läppstift, Gloss och läppenna används för att få läpparna att verka fylligare, mindre eller större mm. Man ska alltid använda en läppenna även om den bara är hudfärgad. Den håller läppstiftet eller glosset på läppen och inte utanför.

Sminktips för läppstift, gloss och läppenna:
Lägg läppennan först och främst längst läpplinjen. Börja med att markera amorbågen på överläppen och dra små korta sträck längs läpplinjen ut mot mungipan. Långa drag med pennan gör att det är lättare att måla fel. Vill man ha förstorade läppan kan man lägga en linje utanför läpplinjen men inte för mycket, då ser det bara fejkat ut. Om man har en varm hudtonkan man använda tex ett rött läppstift med en gul ton i sig och om man är kall i hudtonen använder man ett rött läppstift med en blå nyans. Det finns såklart varma och kalla nyanser i andra färger också. Glosset kan antingen vara över läppstiftet för att slippa den matta känslan av läpparna. Annars är det fint att bara ha gloss som det är men man ska ändå applicera läppennan först.

image136

Kommentarer
Postat av: Ewie

Älskar smink :D vilka märken brukar du använda ?

2008-03-19 @ 20:29:45
URL: http://ewiiie.blogg.se
Postat av: Jessica

Kul med sminktips!!

Kolla gärna in min blogg också!

www.pessicaz.blogg.se

2008-03-19 @ 20:36:19
URL: http://pessicaz.blogg.se
Postat av: andrea

good to know ;)

2008-03-19 @ 20:43:13
URL: http://deasthlm.blogg.se
Postat av: Annika

Jättekul med sminktips!! Vilka märken använder du? =D

2008-03-19 @ 20:46:34
URL: http://annikaedvardsson.blogg.se
Postat av: Alinne

Goodigoodi! :) Sminktips för blå ögon?

2008-03-19 @ 20:46:42
URL: http://alinneandersson.blogg.se
Postat av: emelie.

Jag använder ögonsskuggor från Body Shop och Make up Store, mascaror har jag 4 st ;) från clinique, 2st från nivea och från max factor. Foundationen är från isa dora och pudret och rougen är från Body Shop. Min eyeliner är från clinique :) Kraam!

2008-03-19 @ 21:59:10
URL: http://emmelieepettersson.blogg.se
Postat av: emelie.

Visst :) håll utkik i bloggen så ska jag fixa fram något bra sminktips för blå ögon.. Även jag har ju blå ögon :)

2008-03-19 @ 22:00:57
URL: http://emmelieepettersson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0